Haber Detayları

Haber Detayları

MEVSIMSEL İNFLUENZA VAKALARINDAKI ARTIŞ VE KORUNMA YOLLARI

Blog Single

İnfluenza (grip) üst ve alt solunum yollarında enfeksiyona sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır. 65 yaş üstü kişiler, astım, KOAH, kanser, diyabet ve kalp hastaları, gebeler, sağlık çalışanları, bakım ve huzurevi sakinleri ile küçük çocuklar influenza enfeksiyonlarına bağlı komplikasyonlar açısından risk altındadır. Dünya genelinde her yıl gribe bağlı 500 bine yakın ölüm gerçekleşmektedir. Ayrıca enfeksiyona bağlı komplikasyonlar ve hastaneye yatışlar sebebiyle ciddi ekonomik kayıplar yaşanmaktadır.

Her yıl salgınlara yola açan İnfluenza A ve B virüslerine bağlı gribal enfeksiyonun belirtileri arasında ani başlayan ateş, öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi bulgular yer alır.   Yeterli bir öykü ve klinik değerlendirme ile hastalığın tanı alması mümkün olup şüpheli vakalarda grip testi de uygulanabilmektedir. Genel olarak hapşıran, öksüren veya konuşan kişinin yaydığı damlacıklar yoluyla bulaş sağlanırken enfekte yüzeylere temas yoluyla da bulaş mümkündür. Grip olan kişilerin hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce ve hastalık sonrası bir haftaya kadar olan sürede bulaştırıcılıklarının olması hijyen, hasta kişinin maske kullanımı ve risk grubundaki bireyleri  aşılamanın önemini artırmaktadır.

Her sezon tek doz aşılanma yapılan bireylerde, aşılanma için ideal zamanlar Eylül ve Ekim ayları olup bu tarihlerden sonraki aşılamaların da grip enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü dönemlerde koruma sağlayacağı unutulmamalıdır. Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda ülkemizde önce çok yüksek risk grubundaki bireylerin aşılanması tamamlanmıştır. Mevcut dönemde ise diğer risk gruplarının da aşılanmasına başlanmıştır. Bu doğrultuda risk gruplarındaki tüm bireylerin hızla aşılanmaları büyük önem taşımaktadır. SGK tarafından geri ödeme kapsamında olan grip aşıları, her yıl bir kere sağlık kuruluşlarında reçetelendirilerek eczanelerden temin edilebilmektedir. Grip aşıları ayrıca ücretli olarak da eczanelerden satın alınabilmektedir. 

Maske kullanımının zorunlu olmaktan çıktığı ve COVID-19’ a bağlı enfeksiyonların görülmeye devam ettiği şu dönemde, her iki enfeksiyonun birlikte görülme sıklığı da artmaktadır. Ayrıca güney yarım kürede görülen vaka oranları ile Avrupa’da göülen hızlı influenza enfeksiyonu artışları, bu sezon vaka sıklığının daha yoğun olacağına işaret etmektedir. Ülkemizde 2022 yılı 44. hafta itibariyle aile hekimlerine grip benzeri hastalık semptomları ile başvuran hastalardan Sentinel Grip Benzeri Hastalık (GBH/ILI) Sürveyansı kapsamında alınan solunum yolu numunelerinde yılın önceki haftalarına göre influenza pozitifliğinde ciddi artış görülmüştür. CDC, bu sezon şimdiye kadarki süre için en az 4,4 milyon hastalık, 38.000 hastaneye yatış ve 2.100 ölüm olduğunu tahmin etmektedir.

Bazı istisnai durumlar haricinde 6 aydan büyük olan herkes mevsimsel grip aşısı yaptırabilmektedir.  Grip aşısı üzerine yapılan çalışmalar, hastalığa bağlı semptomların şiddeti ve süresinde azalma sağlayabileceği gibi gribe yakalanma ve bulaşı da azaltabildiğini göstermektedir. Aşı ile, kardiyovasküler hastalık öyküsü olan kişilerde kardiyak olay görülme sıklığının azaldığı, KOAH alevlenmelerinin ve hastaneye yatışların düştüğü, gebelerde grip ile ilişkili solunum yolu enfeksiyonlarını yarı yarıya azaltıldığı saptanmıştır.

Gribe bağlı enfeksiyonların tedavisinde, yakınmaların şiddetini azaltacak ilaçlar ve bazı antiviraller kullanılmaktadır. Hastalıktan korunmada dengeli ve doğru beslenme, yeterli uyku, kişisel hijyene önem ve fizik aktiviteler ile bağışıklık sistemini güçlü kılmanın yanında aşılar en etkili yöntemdir.


Kasım 2022
Uzm. Dr. İsmail ÇİFÇİ