Haber Detayları

Haber Detayları

JCVI, İNGILTERE’DE ADOLESANLARA TEK DOZ HPV AŞILAMASINA GEÇMEYI TAVSIYE ETTI

Blog Single

Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI), HPV'nin neden olduğu kanserleri önlemede, adolesanlara uygulanan tek doz aşının, 2 doz kadar etkili olduğunun gösterildiğini iletti. Son dönemde yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından, Aşılama ve Bağışıklama Komitesi Birleşik Krallıkta uygulanan rutin adolesan HPV aşılama programı için 2 dozdan 1'e geçilmesini tavsiye etti.


JCVI, mevcut öneri için birkaç yıldır çalışmalarını sürdürken, son dönemde tek doza geçiş lehine güçlü kanıtlar ortaya çıktı. JCVI’ nin bu önerisi, Dünya Sağlık Örgütü’nün bağışıklama konusunda uzmanlardan oluşan stratejik danışma komitesinin (SAGE) son tavsiyeleriyle de uyumlu olduğu görülmektedir.


Birleşik Krallık'taki HPV programı 12-13 yaşındaki kız ve erkek çocukları hedeflemekte ve aşı şu anda 2 doz olarak uygulanmaktadır. Yeni tavsiyeye göre, tüm gençler rutin ergen aşılama programının bir parçası olarak tek doz olarak aşılanacaklar.


Programın amacı, rahim ağzı kanseri, baş ve boyun kanserleri ile anüs ve genital bölge kanserleri dahil olmak üzere HPV'nin neden olduğu tüm kanserlere karşı koruma sağlamaktır. İngiltere'de yakın zamanda yayınlanan çalışmalar, HPV aşı programının, 12 ila 13 yaşları arasında aşı uygulanmış genç kadınlarda rahim ağzı kanseri insidansını %87 oranında azalttığını ortaya koydu.


Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) Danışmanı Epidemiyolog Dr .Vanessa Saliba şunları söyledi:


HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı mükemmel koruma sağladığını biliyoruz. JCVI'nin tavsiyesi, tek doz HPV aşısının 2 doz kadar etkili olduğunu gösteren ikna edici kanıtlara dayanmaktadır.


Rutin ergen programına ek olarak, eşcinsel ve biseksüel erkekler ile 45 yaşına kadar olan erkeklerle cinsel ilişkiye giren diğer erkekler (GBMSM) için cinsel sağlık klinikleri aracılığıyla yapılan ayrı bir HPV aşılama programı da bulunmaktadır. JCVI'nin tek doza geçiş konusundaki tavsiyesi, GBMSM dahil 25 yaşın altındaki herkes için geçerlidir. 25 yaş ve üzerindeki tüm GBMSM'lere 2 doz olarak uygulanmaya devam edilecektir. HIV pozitif bireylere yaşlarına bakılmaksızın 3 doz uygulanacaktır.


Kaynak : https://www.gov.uk/government/news/jcvi-advises-move-to-1-dose-of-hpv-vaccine-for-adolescents