Döküman Detayları

Haber Detayları

COVID-19 ÇOCUK AŞILARI


Mahase, Elisabeth.BMJ : British Medical Journal (Online);
London Vol. 372, (Mar 16, 2021). DOI:10.1136/bmj.n723


SONBAHARDA ÇOCUKLAR COVİD AŞISI OLABİLİR!

Elisabeth Mahase

Yıl sonuna doğru bazı covid aşılarının çocukların kullanımına açılması bekleniyor. Erken sonuçlar sadece bazı basit yan etkiler olduğunu gösteriyor.

Dünya çapında erişkinlerin aşılaması hızla devam ederken, 15 Mart 2021 tarihi itibariyle dünya üzerinde yaklaşık 359 milyon doz aşı yapıldı ve şu anda sağlık yöneticileri yavaş yavaş dikkatlerini çocuk aşılamalarına yönlendirmeye başladılar. İsrailde her 100 erişkin için 106 doz aşı yapıldı ve yakın zamanda sağlık otoriteleri özellikle kistik fibrozis hastaları gibi virüse karşı savunmasız bazı genç adölesanların aşılamasına geçilebileceğini söyledi. Pfizerın aşısı 12-16 yaş arası 600 kişiye yapıldı ve ciddi bir yan etki ile karşılaşılmadı. (1) İsrail Aşı Ofisi Başkanı Boaz Lev “major yan etki görmedik, minör olanlar bile çok nadir, bu durum cesaret verici” dedi.


ÇOCUKLARDAKİ ÇALIŞMALAR

Bu aşılamalar bir klinik çalışmanın parçası olmasa da, Pfizer, Moderna, and Oxford-AstraZeneca aşıları çalışma aşamasına gelmiş durumda.Pfizer ekimde duyurduğu çalışma için 12-15 yaş arası 2000 çocuğu sistemine kaydetti.bu durum bir sonraki aşama olan 5-11 yaş grubu aşılaması için de ilk adımı oluşturuyor.(2) Pfizer Baş Yöneticisi Albert Bourla, Mart Ayında Reuters’a verdiği demeçte genç adölesanların sonbahar gibi, ilkokul çocuklarının ise yılsonuna doğru aşılanabileceğini bildirdi.(3)Aralık ayında moderna 12-17 yaş arası 3000 kişide yarısı plasebo grubu olmak üzere kontrollü klinik çalışma yapacağını duyurdu.(4) Amerikan Ulusal Allerji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Direktörü Antony Fauci ülkede lise düzeyindeki öğrencilerin sonbahar gibi aşılanabileceklerini söyledi. (5)ABD şimdiye kadar Pfizer, Moderna, ve Johnson&johnson aşılarının ülkede kullanımına onay verdi. Oxford, Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ve Astrazenecanın fonladığı, 6-17 yaş grubundaki çocukların aşılanması ile ilgili bir çalışmayı yürütüyor. Şubat ayında başlayan faz 2 de 240’ına covid aşısı olmak üzere 300 kişiye aşı uygulanacak, geri kalanlara ise özellikle lokal yan etkileri benzer olan bir menenjit aşısı verilecek. Oxford Aşı Çalışması Baş Araştırmacısı Ve Pediatrik Enfeksiyon Ve Alerji Profesörü Andrew Pollard,” çocukların çoğu covid enfeksiyonundan rölatif olarak daha az etkileniyor olmasına karşın bazı çocukların aşıdan fayda görme ihtimali nedeni ile çocuklardaki immün cevap ve güvenlik çalışmaları çok önemli” dedi.


BULAŞICILIK


Londra Hijyen Ve Tropikal İlaç Aşı Merkezi Okulu Direktörü Meate Kampmann British Journal Of Medicine’a yaptığı açıklamada “Çocuklar covid enfeksiyonu açısından büyük risk altında olmasalar da bulaş konusunda ciddi bir rol üstleniyor olabilirler.” dedi. “Çocukları aşı programına dahil etmenin asıl amacı onların bulaşı engellemesi olacaktır. Genellikle comorbit olanlar hariç çocuklar ciddi hastalık bulgusu göstermiyorlar. Çocuklara oranla erişkinlere yapacağımız aşılar ile daha fazla sayıda insanı koruyabiliriz belki. Ancak viral dolaşımı azaltmak ve toplum bağışıklığını oluşturmak ve sonuçta yeni mutasyonların ortaya çıkışını engellemek açısından bu konu tartışılmalıdır” dedi. Kampmann 5 yaş altı çocukların aşılanmasının şu anda olası olmadığını söyledi. Çocukların aşı onayı için neyin gerekli olduğunu da yorumlayan profesor Kampmann “çocuklardaki yan etki profilini görmeye, ve erişkinlerdekine benzer bir immün yanıt oluşturabildiklerini ispatlamaya ihtiyacımız var. Bu sayede aşıların immün yanıt açısından sağlam bir zemine oturduğunu da görmüş olacağız” dedi.

1) Holmes O. Israel says 600 children given Covid jab had no serious side-effects. Guardian. 10 Mar 2021 https://www.theguardian.com/society/2021/mar/10/israel-says-600-children-given-covid-jab-had-no-seriousside-effects.

2) Pfizer. A phase 3 study to evaluate the safety, tolerability, and immunogenicity of multiple production lots and dose levels of BNT162b2 against covid-19 in healthy participants: NCT04713553. https://www.pfizer.com/science/find-a-trial/nct04713553.

3) Pfizer CEO expects younger teens to be eligible for covid-19 vaccines in fall. Reuters. 11 Mar 2021. https://globalnews.ca/news/7690900/pfizerchildren-coronavirus-vaccination7690900

4) A study to evaluate the safety, reactogenicity, and effectiveness of mRNA-1273 vaccine in adolescents12 to <18 years old to preventcovid-19 (TeenCove). ClinicalTrials.Gov. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04649151

5) Pitofsky M. Fauci predicts high schoolers will receive coronavirus vaccinationsthisfall. The Hill. 7 Mar 2021. https://thehill.com/policy/healthcare/542039-fauci-predicts-high-schoolers-to-receive- coronavirus-vaccinations-this-fall